wykorzystaniem drobnoustrojów w doskonaleniu procesów przemysłowych,
klasycznymi biotechnologiami, jak produkcja cydrów, napojów niskoalkoholowych oraz technologia winiarstwa. Wspiera dyscyplinę: Technologia żywności i żywienia. Współtworzy Wiodący Zespół Badawczy: Żywność funkcjonalna pochodzenia roślinnego. Sprawdź obszar specjalizacji tego tutora w Bazie Wiedzy UPWr
- uzdolnieni: studentka lub student I roku dowolnego kierunku studiów, tj. z zainteresowaniami odnoszącymi się do specjalizacji i zainteresowań zawodowych tutora oraz z osiągnięciami w tym (lub pokrewnym) obszarze lub/i z wysoką średnią ocen, lub/i laureat olimpiady,
- zainteresowani współpracą tutorską począwszy od bieżącego semestru do 31.12.2022 r. BRAK miejsc u tego tutora w bieżącym semestrze,
- nie tylko ci, którzy uczestniczą lub będą uczestniczyć w przedmiotach prowadzonych przez tego tutora.
- zostanie uzgodniony z tutee na początku współpracy tutorskiej,
- jest związany z celami kształcenia studenta – tutee – na UPWr,
- może polegać na przygotowaniu części zagadnień do pracy inżynierskiej lub licencjackiej albo na opracowaniu artykułu, eseju, raportu z badań, analiz, prowadzonych ze wsparciem tutora.
Z wykształcania jestem technologiem żywności i żywienia człowieka (specjalność biotechnologia). Od 2000 roku pracuję w Zakładzie Technologii Fermentacji Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
W pracy naukowej koncentruję się na poznawaniu drobnoustrojów, zwłaszcza drożdży, a także możliwości efektywnego ich wykorzystania w doskonaleniu procesów przemysłowych. Moje zainteresowania dotyczą między innymi produkcji bioetanolu z surowców ligninocelulozowych z udziałem niekonwencjonalnych szczepów drożdży, w tym również modyfikowanych genetycznie. Bliskie są mi także klasyczne biotechnologie, a przede wszystkim produkcja cydrów, napojów niskoalkoholowych i nieustannie fascynująca technologia winiarstwa.
Prywatnie jestem miłośniczką gór, literatury, sportów gimnastycznych i oczywiście wina oraz enoturystyki.