rolą żywienia i substancji bioaktywnych w prewencji chorób cywilizacyjnych w szczególności w chorobach sercowo-naczyniowych. Wspiera dyscyplinę: Technologia żywności i żywienia. Sprawdź obszar specjalizacji tego tutora w Bazie Wiedzy UPWr.
- uzdolnieni: studentka lub student I roku dowolnego kierunku studiów, tj. z zainteresowaniami odnoszącymi się do specjalizacji i zainteresowań zawodowych tutora oraz z osiągnięciami w tym (lub pokrewnym) obszarze lub/i z wysoką średnią ocen, lub/i laureat olimpiady. Szczególnie zapraszam studentów I roku studiów II stopnia na kierunku Żywienie człowieka i dietetyka,
- zainteresowani współpracą tutorską począwszy od bieżącego semestru do 31.12.2022 r.,
- nie tylko ci, którzy uczestniczą lub będą uczestniczyć w przedmiotach prowadzonych przez tego tutora.
- zostanie uzgodniony z tutee na początku współpracy tutorskiej,
- jest związany z celami kształcenia studenta – tutee – na UPWr,
- może polegać na przygotowaniu części zagadnień do pracy inżynierskiej lub licencjackiej albo na opracowaniu artykułu, eseju, raportu z badań, analiz, prowadzonych ze wsparciem tutora.
Swoją przygodę z pracą naukową zacząłem jeszcze na studiach magisterskich na kierunku biotechnologia molekularna na Politechnice Wrocławskiej. Jako student dostałem wyjątkową szansę, aby realizować badania do pracy magisterskiej na Wydziale Medycznym Uniwersytetu „Tor Vergata” w Rzymiem, gdzie spędziłem blisko rok. We Włoszech realizowałem badania dot. wpływu mikrograwitacji na rozwój mysich zarodków i ciał embroidalnych. Z Rzymu wróciłem z pracą magisterską i jak każdy absolwent zacząłem rozglądać się za swoim miejscem w świecie zawodowym. Tak trafiłem na Wydział Lekarski Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich, który kilka lat później nadał mi stopień doktora nauk medycznych. To tam właśnie moje zainteresowania zaczęły kierować się ku dietetyce i żywieniu człowieka. Moja praca doktorska dotyczyła badań nad rolą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (tj. fosfolipidy, kwasy omega-3, omega-6) w prewencji oraz terapii chorób sercowo-naczyniowych. W trakcie doktoratu miałem okazję pracować na Wydziale Medycznym Sackler Uniwersytetu Tel Awiwu w Izraelu oraz na kilka miesięcy wróciłem do Rzymu, gdzie rozwijałem się naukowo w Consiglio Nazionale delle Ricerche. Po doktoracie pracowałem miedzy innymi na Uniwersytecie Medycznym im. Piastów Śląskich oraz na Uniwersytecie Wrocławskim. W ramach rządowego programu Top500innovators zdobywałem doświadczenie międzynarodowe na Uniwersytecie Oxfordzkim oraz Uniwersytecie Cambridge, gdzie po raz pierwszy zetknąłem się z pojęciem „tutoringu” oraz gdzie rozwijałem swoje zainteresowania w dziedzinie transferu wiedzy i innowacji ze środowiska akademickiego do gospodarki.
Jestem autorem i współautorem publikacji medycznych o zasięgu międzynarodowym (m. in. w czasopismach z grupy Nature), a także współtwórcą patentów. Jako założyciel Health Inn Med (www.healthinnmed.pl) od kilku lat, w sektorze prywatnym, zajmuję się dietetyką oraz żywieniem medycznym, gdzie realizuję się w pracy głównie z pacjentami.
Ostatecznie swoje miejsce naukowe odnalazłem tutaj – w Katedrze Żywienia Człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu – gdzie mam nadzieję zajmować się tematyką dotyczącą zastosowania żywności funkcjonalnej i związków aktywnych biologicznie w prewencji chorób cywilizacyjnych.