towaroznawstwo żywności oraz technologia produkcji, projektowanie procesów gastronomicznych, zarządzanie gastronomią. Wspiera dyscyplinę: Technologia żywności i żywienia. Sprawdź obszar specjalizacji tego tutora w Bazie Wiedzy UPWr
- uzdolnieni: studentka lub student I roku dowolnego kierunku studiów, tj. z zainteresowaniami odnoszącymi się do specjalizacji i zainteresowań zawodowych tutora oraz z osiągnięciami w tym (lub pokrewnym) obszarze lub/i z wysoką średnią ocen, lub/i laureat olimpiady,
- zainteresowani współpracą tutorską począwszy od bieżącego semestru do 31.12.2022 r. BRAK miejsc u tego tutora w bieżącym semestrze,
- nie tylko ci, którzy uczestniczą lub będą uczestniczyć w przedmiotach prowadzonych przez tego tutora.
- zostanie uzgodniony z tutee na początku współpracy tutorskiej,
- jest związany z celami kształcenia studenta – tutee – na UPWr,
- może polegać na przygotowaniu części zagadnień do pracy inżynierskiej lub licencjackiej albo na opracowaniu artykułu, eseju, raportu z badań, analiz, prowadzonych ze wsparciem tutora.
Jestem technologiem żywności, pracownikiem Katedry Żywienia Człowieka. W kręgu moich naukowych zainteresowań leży szeroko rozumiana gastronomia, od towaroznawstwa żywności i technologii produkcji różnych potraw poprzez wyposażenie zakładów gastronomicznych aż po projektowanie różnych konceptów gastronomicznych i formy organizacji i zarządzania zakładami gastronomicznymi. Ciekawi mnie dawna i nowoczesna sztuka kulinarna, jej rola i znaczenie w rozwoju kultury i zwyczajów różnych społeczności. Interesują mnie trendy i zjawiska na stale zmieniającym się rynku usług gastronomicznych ale też metody samorozwoju i uczenia innych. Za mną wiele lat pracy dydaktycznej i opieka nad ponad 70 pracami magisterskimi, inżynierskimi i licencjackimi. Chętnie opiekuję się pracami, których tematy pochodzą od ich autorów.
Uczę przedmiotów związanych z technologią gastronomii, a także podstaw prawa żywnościowego. Mam też doświadczenie w uczeniu żywienia człowieka i toksykologii żywności. Kieruję projektem HorecaDuo, w ramach którego powstały i funkcjonują pierwsze na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu studia dualne na kierunku Technologia i organizacja gastronomii.
Od tutee oczekuję otwartości i ciekawości świata, chęci rozwoju, dociekliwości i pomysłów, nawet takich, które na pierwszy rzut oka wydają się niedorzeczne i szalone. Chcę współpracować z młodymi ludźmi po to, aby razem tworzyć odżywczy koktajl z doświadczenia i świeżości. Wiedza i umiejętności w zakresie technologii gastronomii lub zainteresowanie nowoczesną dietetyką również będą mile widziane.